A projektekkel kapcsolatos információk 2023. június 30-áig frissültek. Újabb információk itt érhetőek el:
https://kormanyhivatal.kh.gov.hu/kormanyhivatalok/komarom-esztergom
+36-34-795-068 / +36-34-795-069
foglalkoztatas@komarom.gov.hu
2800 Tatabánya, Bárdos László u. 2.

A programban fontos helyet kap a pályaorientáció, ami ma már nem csak a fiatal 7—8. osztályos diákokat érintő nagy kérdés, hanem a felnőtt képzési oldalon és a munkáltatói részről is folyamatosan jelen lévő és egyben gazdasági kérdés is. Így fokozott fontosságú, hogy a projektrésztvevők megfelelő módon kapjanak lehetőséget pályaorientációs tájékoztatásra. Az általános iskolások részére, már az első nagy megmérettetésekor (pályaválasztás) is nagy jelentősége van a tapasztalásnak, melyet a térség iskolái - a paktum tagokkal közösen - tanulmányutak, gyár- és üzemlátogatások szervezésével tudnak közelebb hozni az érintett diákokhoz. Nagyobb korosztályok illetve felnőtt képzések esetében a próbamunkával kiegészített tapasztalatszerzéssel lehet minél több szakmát bemutatni, megismertetni a leendő képzésben résztvevőkkel. Ez plusz ráfordítást jelent minden résztvevő részéről, azonban nagy valószínűséggel nem annyit, hogy az a hosszú távú megmaradás növelésének köszönhetően ne térülne meg. Ezt kiegészítendő a kompetencia felmérésekkel terelhetőek és irányíthatóak a foglalkoztatásba bevont egyének. A jól előkészített felmérések eredményeként, melyek kiegészülnek a foglalkoztatók közreműködésével elkészített munkaerőhiány által generált képzési igényekkel, megfelelő képzések indíthatóak el, ezáltal a kereslet és a kínálat minél közelebb kerül, így a foglakoztatás növelése is elérhető. A gondos előkészítésnek köszönhetően a munkavállalók megtapadása a választott szakmában nagyobb eséllyel valósul meg a munkaerőpiacon. Kiemelt jelentőséget kaphat mindez a felnőtt képzés esetén, mert egy rosszul sikerült iskolai életutat követően a megfelelő kompetencia felmérést követően a pályaorientáció hatására történjen meg az át- illetve továbbképzés. A munkáltatók bevonása ebbe a folyamatba elősegíti versenyképességük megőrzését/fejlesztését, illetve a meglévő hiányszakmák feltöltését szakemberekkel / szakképzett munkavállalókkal.

A pályaorientációt (továbbtanulást) jelenleg is több szervezet valamint az online is elérhető oldalaik segítik. A témában rövid összefoglalóját készítettek 2016-ban a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály munkatársai. Az igényes és játékosan összeállított útmutatóban hasznos információkat találnak a pályát választók. Megyei középiskolák szakképzési gyűjteményét is elkészítette munkatársunk, mely filmek és szakmaleírások gyűjteményével segít a döntésben:

Pályakép.hu

http://palyakep.hu/

További pályaorientációs linkek:

Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP)

https://palyaorientacio.munka.hu/

DuálisDiploma.hu

http://dualisdiploma.hu/

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

https://www.nive.hu/

Pályaválasztási Tanácsadó Portál

http://palyanet.hu/

Magyar Oktatási Tájékoztató

http://mot.hu/

Milyen lenne a világ szakemberek nélkül?

Link1
Link2

 

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal illetve jogelőd szervezete (Munkaügyi Központ) minden évben különböző rendezvényeket, fórumokat szervezett különböző helyszíneken (Tatabánya, Tata, Esztergom, Komárom…) a pályaválasztás elősegítése érdekében:

-   Pályaválasztási Kiállítás (a 2-3 napos rendezvényeken a térség közép- és felsőfokú oktatási
    intézményei, iskolái; felnőttképzést folytató szervezetek mutathatták be képzési „portfóliójukat” az
    érdeklődőknek). A rendezvényen un. „Szakma-sziget+ program is bemutatkozott, ahol a megyei
    munkáltatók közül sokan mutatták be tevékenységüket, szakmájukat (pl. díszkovács…).

-   Fiatalok Európája (elsősorban a pályakezdő továbbtanulni és/vagy elhelyezkedni szándékozó
    fiatalok részére szervezett képzési – és állásbörze

-   Karrier Expó (pl. 2016. szeptember 27-én Karrier Expo 2016 címmel Állásbörzét és információs
    napot szervezett Tatabányán),

-   Nemzetközi Állásbörzék (pl. Esztergom, Komárom), ahol a szlovák munkaügyi szervezettel
    közösen került sor a rendezvény megszervezésére.

-   A Pályaválasztási Kiállítás és egyéb rendezvények sok esetben konferenciákkal, szakmai
   fórumokkal párosultak, ahol a szakemberek mellett az érdeklődők is új információkat
   szerezhettek a pályaválasztással, az át- és továbbképzésekkel, a foglalkoztatással…. kapcsolatosan.

A megye szinte valamennyi járási székhelyén megrendezésre került valamilyen, a pályaválasztáshoz kötődő program az általános és középiskolás tanulók, valamint szüleik számára, hogy megismerkedjenek a megye iskoláival, a képzésekkel, szakma-, és pályaválasztással, továbbá tájékozódjanak az aktuális továbbtanulási lehetőségekről.

Az elmúlt években sikeres kezdeményezés volt a „Szakmatúra” nevű pályaválasztási akció, amely keretében a fiatalok üzemeket látogathattak a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével, így közvetlenül tapasztalhatták/láthatták az egyes vállalkozásoknál az egyes szakmákat.

A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei folyamatosan biztosítanak tájékozódási lehetőséget a pályaorientációval, a szakmunkástanulók tanulószerződésével és ösztöndíj lehetőségekkel kapcsolatosan.A megye és Oroszlány középfokú oktatási intézményei is minden évben rendeznek nyílt napokat, pályaválasztási napokat, ahol az általános iskolák végzős diákjai megismerkedhetnek az egyes intézményekkel, az indítani tervezett képzésekkel.

  • PVK katalógus

Link

Hírlevél

Statisztika

Ma130
Tegnap312
Ezen a héten1592
Ebben a hónapban11675
Összes722820

Látogatók Infói

  • IP címe: 3.215.186.30
  • Böngésző: Unknown
  • Böngésző verziója:
  • Operációs Rendszer: Unknown

Ki van Online

1
Elérhető

2024-05-24

 

kormany.hu

 

kemkh